knappe knoppen 25

De derde workshop van het Citizen Science project van UA voor onze "Stemmers" van het vierde jaar vond op de school zelf plaats.De leerlingen kregen eerst een algemene inleiding over de invloed van klimaatverandering op onze bossen. Ze kwamen meer te weten over de fenologie van bossen zoals het vallen van de bladeren en het uitlopen van de knoppen in de lente.

40 jaar beeldmateriaal van de Ronde van Vlaanderen toont aan dat de bomen vroeger knoppen dan vroeger. Zelfs het Japanse Bloesemfestival werd vervroegd omdat de datum van het festival niet meer overeenkwam met het knoppen van de Japanse kerselaar. Door de opwarming van de aarde nemen alvast gemiddelde winter- en voorjaarstemperaturen toe, maar ook daglengte heeft een invloed op het knoppen van de bomen.

De rest van de dag werd besteed aan het maken van een temperatuurlogger. Voor het Knappe Knoppen experiment zullen er gedurende de winter en de lente 10 bomen worden opgevolgd. Elke boom krijgt een eigen temperatuurlogger met drie temperatuursensoren die aan drie willekeurige takken worden vastgehecht. Voor het maken van deze temperatuurloggers werden de technische vaardigheden van de leerlingen op de proef gesteld. Er werd naar lieve lust gesoldeerd, geboord en gekrimpkoust. De temperatuursensoren werden aangesloten op een feather Arduino die aan de batterijhouder was vastgemaakt. Spijtig genoeg was er niet voldoende tijd om de Arduino en de sensoren uit te testen. Maar dit is natuurlijk geen afstel. Voorlopig zien jullie dus nog geen loggers aan de boompjes in onze schooltuin, maar dat zou binnen een paar weken wel het geval moeten zijn. Wordt dus vervolgd…

MEER FOTO'S OP ONZE FACEBOOKPAGINA!