knappe knoppen

We hebben op deze pagina al enkele keren het STEM-project "Knappe Knoppen" belicht. Dit project loopt onder de supervisie van de Antwerpse universiteit. Voor de volgende fase van dit project hebben de UA en ons STEM-team uw hulp nodig. Hieronder plaatsen we hun gedeelde oproep:

Beste sympathisant

Zoals u waarschijnlijk weet is het Sint-Ursulalyceum betrokken in het Knappe K(n)oppen project van de Universiteit Antwerpen en ReaGent. 
In het citizen science project Knappe K(n)oppen onderzoeken we of onze bomen bestand zijn tegen een wereld waarin het klimaat verandert. 
Concreet zijn in vijf Knappe K(n)oppen scholen leerlingen en hun leraars al sinds september 2018 aan de slag als heuse klimaatwetenschappers.
Na een grondige training over klimaatverandering en de ecologie van bomen, gaan ze binnenkort aan de slag tijdens een grootschalig experiment om unieke gegevens te verzamelen.

Tijdens het experiment zullen gelijktijdig in de vijf scholen bomen in detail onderzocht worden en zal nagegaan worden hoe daglengte, wintertemperatuur en lentetemperatuur het verschijnen van de bladeren beïnvloedt. 
Over een periode van 2 maanden zullen de leerlingen dagelijks een klein en simpel manipulatie-experiment uitvoeren.

Burgers en wetenschappers slaan zo de handen in elkaar en zetten samen een cruciale wetenschappelijke stap voorwaarts in klimaatonderzoek: zijn onze bomen bestand tegen een warmere wereld?

Voor dit project zijn we op zoek naar extra ondersteuning om dit experiment te doen slagen en we dachten aan u!

Wat kan u doen? Heel concreet kan u ons helpen bij het uitvoeren van het experiment in het weekend en in de vakanties, omdat dan minder leerlingen beschikbaar zijn. 
Wat houdt dit in? Een eenvoudige handeling uitvoeren bij de bomen en zo helpen om het project te doen slagen. Reken hiervoor 15 minuutjes tussen 8u en 9u ‘s ochtends en 5 min tussen 15u en 16u ‘s avonds. 
We vragen concreet om zakken te plaatsen over de knoppen van de bomen en enkele gegevens te noteren, en dit gedurende 1 of meerdere dagen. 
Start van dit experiment is voorzien op maandag 11 maart en einde is voorzien op dinsdag 30 april.

Wil je graag meedoen of twijfel je nog? Dan geven we met veel plezier een woordje uitleg over het experiment tijdens een event op de school op woensdag 20 februari van 19u tot 21u in Sint-Ursulalyceum (ingang Mechelsestraat 29) lokaal E1.02 en kijken we graag welke datums voor je passen om mee te helpen. Op die infoavond krijg je alle info over wat je te doen staat en hoe we je op de hoogte houden!

Indien dit infomoment niet lukt, stuur dan zeker Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. een mail of bel haar even op nummer 0474768713 om verder af te spreken.

Alvast bedankt voor jullie interesse in het project en hopelijk tot snel!