P1014081

Collega Jolien Vanmeijl trok vorige week met haar leerlingen van 3A en 3E naar Etterbeek voor het tweede luik van de uitwisseling. Ze stuurde tekst en beeld door:

Het is al langer geweten dat de leerlingen van 3A en 3E absolute schatten zijn, maar nu heeft ook het weer dit onomstotelijk bewezen. Met een zomerse 28° C trokken we donderdag 19 april naar Etterbeek om er kennis te maken met onze correspondenten. Je krijgt namelijk het weer dat je verdient. Dat dit spreekwoord niet opgaat voor de trein, merkten we ’s avonds helaas ook.

Na een trein- en (voor sommigen de allereerste) metrorit, werden we, eens bovengronds, opgewacht door 54 nieuwsgierige correspondenten. De eerste contacten waren nog wat aarzelend, maar al snel wisten onze leerlingen wat de favoriete voetbalploeg van Nathan was en of Jemima nu liever ketchup op of naast haar frieten had. Essentiële info om het ijs te breken!

Het programma in het Collège Saint-Michel bevatte verder nog een muziekquiz en een rondleiding door de oude en indrukwekkende gebouwen van de school. Gegidst door de leerlingen van Etterbeek, die voor de gelegenheid hun beste Nederlands hadden bovengehaald, ontdekten de leerlingen zo dat er nog steeds paters in het college wonen. Sommigen botsten zelfs op een enthousiaste wiskundeleerkracht met gidsambities!

Na een picknick op de zonovergoten speelplaats trokken we dan met z’n allen naar het stadscentrum van Brussel. De metro had nu geen geheimen meer voor 3A en 3E en als routineuze Brusselaars stapten ze vlot op lijn 1, eindhalte Brussel-Centraal. Vandaaruit vertrok iedereen met zijn groepje voor een ontdekkingstocht langs Manneke Pis, het chocolademuseum en de galerijen. Onderweg gingen ze bovendien nog vier “uitdaginkjes” aan.

De grootste uitdaging moest dan echter nog komen: de treinrit terug naar Lier. Een technisch probleempje tussen Brussel en Mechelen zorgde ervoor dat we nog wat langer van de Vlaams-Brabantse landschappen konden genieten. Over deze treinrit spreken we nog jaren!

Balans van deze stralende dag: onze leerlingen bliezen de Brusselse omver met hun zangkunsten, maar in Etterbeek zijn ze dan weer net iets beter in tongbrekers (of is Nederlands gewoon makkelijker?). Vast staat dat ik blij was om iedereen zo enthousiast te horen praten met échte Franstaligen. Op het einde van de dag merkte ik zelfs dat de leerlingen niet alleen op talig gebied hadden bijgeleerd, maar dat er ook een belangrijke culturele gewoonte was overgenomen: sommigen namen afscheid met “un petit bisou”. Uitwisseling geslaagd! 

//lyceum17-18.campussintursula.be/#!album-377